- Diplomaţia culturală

        Diplomaţia culturală este acel domeniu al diplomaţiei care are drept obiectiv stabilirea, dezvoltarea şi susţinerea relaţiilor cu celelalte state prin cultură, artă, educaţie şi ştiinţă.

        Activitatea de diplomaţie culturală este un proces al proiectării în exterior a sistemului de valori culturale  ale unui stat şi a promovării acestuia la nivelul relaţiilor bi şi multilaterale.

        Ce îşi propune diplomaţia culturală:

  • să susţină relaţiile cu celelalte state prin cultură, educaţie şi ştiinţă;
  • să deschidă căi alternative de comunicare;
  • să cultive şi să iniţieze relaţii culturale pe termen lung între state;
  • să exercite influenţă în sprijinirea priorităţilor de politică externă;
  • să folosească instrumentele de diplomaţie culturală pentru promovarea intereselor economice.

        Cooperarea culturală interguvernamentală şi-a căştigat propria autonomie în cadrul agendelor de cooperare bilaterală ştiinţifică-educaţională şi este recunoscută ca un al treilea pilon pe agenda relaţiilor bilaterale alături de agenda politică şi economică. Tratatele şi acordurile bilaterale din ultimul deceniu încep să includă la modul curent capitole privind patrimonial cultural aflat în pericol de degradare sau repatrierea patrimoniului cultural. Abilităţile în domeniul reprezentării sociale sunt esenţiale pentru Diplomaţia culturală şi Diplomaţia publică ca domenii de nişă ale diplomaţiei şi relaţiilor naționale și internaţionale.

        Dacă te interesează acest domeniu, te aștept la cabinet pentru a-ți împărtăși tot ceea ce este necesar pentru accesarea cu success a diplomației culturale.