- Teste psihologice

Cabinetul Masterclass utilizează o metodologie adaptată ultimelor abordări din domeniile psihologiei copiilor, adolescenților și adulților.

În procesul de evaluare sunt utilizate NUMAI teste psihologice validate științific, cu recunoștere internațională, utilizate de profesioniști din întreaga lume, respectând normle metodologice cerute de către Colegiul Psihologilor din România, având astfel garanția calității unui diagnostic corect.

Toate instrumentele folosite în cabinetul nostru sunt adaptate cultural și normate recent pe populația românească, oferind astfel certitudinea validității și relevanței rezultatelor.

Testele noastre psihologice sunt însoțite de licențe de utilizare și sunt utilizate de furnozori acreditați de către Colegiul Psihologilor din România.

Vă prezint în continuare instrumentele psihologice de care puteți beneficia în cabinetul MASTERCLASS, în funcție de problemele cu care vă confruntați, în funcțtie de vârsta și de obiectivele pe care doriți să le atingeți:

1. ABAS: Adaptive Behavior Assessment System (Patti L. Harrison, Thomas Oakland)
ABAS este un chestionar axat pe evaluarea adaptabilității. Este considerat standard internațional în evaluarea complexă pentru acordarea gradului de handicap.

Chestionarul are patru forme distincte în funcție de intervalul de vârstă și de tipul evaluatorului: Parinte/Ingrijitor (0-5 ani) – 241 itemi; Parinte (5-21 ani) – 232 itemi;  Adult – 239 itemi. Itemii indică incapacitatea sau capacitatea de a realiza comportamente caracteristice ariei de deprinderi. Chestionarul oferă un scor general adaptativ, trei scoruri intermediare: practic, conceptual și social și zece arii specifice de deprinderi.

Durata de administrare 15-20 minute.

 

2. ASRS: AUTISM SPECTRUM RATING SCALES (Sam Goldstein, Ph.D. & Jack A. Naglieri, Ph.D.)
Autism Spectrum Rating Scales constituie un ghid multiperspectiv în stabilirea tratamentului și planificarea tratamentului la persoanele cu TSA.

ASRS sunt scale construite pentru a masura comportamente asociate Tulburarilor de Spectru Autist (TSA) aparute în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani.

Durata de administrare este redusa, fiind estimata la 15 minute pentru formele lungi si la 5 minute pentru formele scurte.

 

3. Mini-Mental State Examination, Second Edition (MMSE-2)

Este un examen clinic standardizat de evaluare a deteriorării cognitive, fiind considerat unul dintre cele mai populare și de încredere instrumente de acest gen.

Este utilizabil în screening-ul pacienților cu deteriorare cognitivă, în urmărirea în timp a tratamentelor medicamentoase asupra performanțelor cognitive și în activitățile de prevenție prin verificări periodice ce ar putea prezice apariția unei boli degenerative.
Versiunea extinsă include activitățile Atenție și calcul, Denumire, Repetiție, Înțelegere, Citire, Scriere, Desenare, Memorarea unei povestiri, Viteza de procesare. Versiunea standard include activitățile: Înregistrare, Orientare în timp, Orientare în spațiu și Reamintire, Atenție și calcul, Denumire, Repetiție, Înțelegere, Citire, Scriere, Desenare. Versiunea scurtă include activitățile Înregistrare, Orientare în timp, Orientare în spațiu și Reamintire.

4. Inventarul de Personalitate Freiburg (FPI, Freiburger Persönlichkeitsinventar) este un instrument de evaluare omnibus, elaborat de Jochen Fahrenberg, Herbert Selg si Rainer Hampel dupa modelul multifazic, pentru a evalua dimensiuni ale personalitatii adulte.

Chestionarul conține 212 itemi, verbali, scorați pe o scală cu 5 puncte. Versiunea G este forma mai generală a chestionarului care conține 12 dimensiuni: nervozitate, agresivitate spontană, depresie, excitabilitate, sociabilitate, calm, tendința de dominare, inhibiție, sinceritate, extraversie, labilitate emoțională, masculinitate.

Durata de administrare este de 20-25 de minute.

 

5. EPQ-R Eysenck Personality Questionnaire, elaborat de Hans J. Eysenck, Ph.D., Sybil B. G. Eysenck, Ph.D.

Versiunea revizuită a vestitelor Scale Eysenck măsoară dimensiunile: Psihotism, Extraversie, Nevrotism, Minciună, Adicție și Criminalitate.

Principalul avantaj al EPQ (Eysenck & Eysenck, 1975) a fost introducerea unei noi scale, numita P, (Psihotism}. Subliniem faptul ca acest termen împrumutat din psihiatrie nu sugereaza prezenta unor caracteristici tipice tulburarilor de tip psihotic. Scala este așadar foarte utilă în măsurarea dimensiunilor de personalitate ale unor persoane normale, iar termenul de psihotism se referă la o trăsătură de personalitate fundamentală, dispoziționala, care este prezentă în grade diferite la toate persoanele. Aceasta trasatură poate predispune o persoană la a dezvolta anomalii psihiatrice. Însa, posedarea unei astfel de predispozitii este departe de a indica prezenta unei psihoze și doar o mica proporție din populația cu scoruri ridicate la factorul P dezvoltă psihoze pe parcursul vieții.